Rasvasodassa aseina propakanda ja valehtelu

Netissä törmää jatkuvasti vääristeltyyn tietoon kolesterolista, rasvoista ja niiden vaikutuksesta terveyteen. Vegaaniryhmittymät yrittävät aivopestä asioista tietämättömiä  tavan tallaajia pelottavan kuuloisilla jutuillaan joiden tietolähteet  ovat kyseenalaisia.

Tässä yksi esimerkki poimittuna muskleforumilta

Tuossa kova näyttö siitä, mitä punaisen lihan ja kananmunien vaihtaminen terveellisempään ravintoon saa aikaiseksi ilman sen suurempaa stressausta.

LDL-kolesteroli romahti arvosta 3,0 arvoon 1,7. Ateroskleroosille tuli äkkinäinen stoppi. Jos plakkia on jo suonissa, niin tuolla muutoksella sekin stabiloituu ja osittain jopa liukenee pois. Plakin kertyminen jatkossa taas loppuu kokonaan.

Pakko puuttua tähän Dugan viljelemään väärään tietoon ja  propakandaan.  Tästä sensaatiomaisesta asiasta raportoi netissä nimimerkki Banaani ja Dugan mielestä tämä on vahva näyttö tyydyttyneen rasvan vaaroista.
Tuo näyttö on vähän samaa tasoa kuin pohjoiskarjalaprojekti. Jos mennään siihen viralliseen totuuteen kolesterolin suhteen niin LDL kolesterolia pystyy tiputtamaan maksimissaan 10 % muuttamalla ravintotottumuksia. Vähärasvainen ja korkeahiilihydraattinen ravinto taas laskee HDL kolesterolia ( 10 %) ja triglyseriditasot nousevat.
Kestävysliikunta lisää myös HDL kolesterolia 10 %

HDL kolesterolin merkitys

HDL kolesteroli on tärkeä  hapettumisen estäjä. http://www.lipidsonline.org/slides/slide01.cfm?tk=18&dpg=14

HDL kolesteroli vähentää tulehdusta http://www.lipidsonline.org/slides/slide01.cfm?tk=18&dpg=24

HDL pitää veren hyvässä kunnossa ja notkeana http://www.lipidsonline.org/slides/slide01.cfm?tk=18&dpg=17

Valion voi
Valion voi

 

 

 

 

 

 

Yleisesti uskotaan, että HDL on “hyvää” kolesterolia, joka suojaa valtimoita ahtautumiselta ja jäykistymiseltä. Tämä käsitys ei pidäkään täysin paikkaansa. HDL voi muuntua tulehdusta aiheuttavaksi (proinflammatoriseksi) mm. diabeetikoilla. Tätä käsitystä tukee kuulun Framinghamin tutkimuksen tulos, jonka mukaan 40 % sepelvaltimotaudeista kehittyi ihmisille, joiden HDL oli “normaali” tai “korkea”. HDL:n toiminnalliset ominaisuudet ratkaisevat, pikemmin kuin määrä, onko HDL hyödyllistä vaiko vahingollista valtimoille (White ym. 2009). Näin ollen HDL-verikoe on jokseenkin arvoton.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=164

THL ja terveydenhoito junnaa paikallaan vanhoilla tiedoilla ja taidoilla tässä rasva/ kolesteroliasiassa. Olisiko jo aika päivittää ne tiedot uusiin?

2 kommenttia artikkeliin ”Rasvasodassa aseina propakanda ja valehtelu

  1. Kohtuudella myös voita. Siihen joukkoon hyvälaatuista kylmäpuristettua öljyä. Itse suosittelen oliiviöljyä, mutta jokainen tehkööt oman valintansa.

Kommentointi on suljettu.