Avainsana-arkisto: Lentokone

F-35 Fighter- Maailman kallein lentäjän kypärä

http://www.smh.com.au/technology/technology-news/revolutionary-f35-joint-strike-fighter-pilots-smart-helmet-will-cost-a-bomb-20150224-13ko9d.html
Revolutionary F-35 Joint Strike Fighter pilot’s smart helmet will cost a bomb
535 000 Euron hintalappu roikkuu yhdessä kypärässä! Röntgenkatse 360 asteen näkymä jne…


Jet Fighters Documentary Full HD NEW 2014 F-35

Second World War: Messerschmitt BF 109


Messerschmitt Bf 109 F 4 Jämi Fly in airshow 2014

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2846976/Stars-skies-Collection-six-Messerschmitts-appeared-1969-film-Battle-Britain-sold-4million-sitting-hanger-decades.html

Battle of Britain elokuvassa käytettiin Messerschmitt BF 109 lentokoneita vuonna 1969. Lentokoneet ovat seisseet 40 vuotta Texasissa USA:ssa hallissa. Nyt ne kuusi mersua on myyty.

Helsinki-Malmin lentoasema!

https://www.facebook.com/events/1499515383660250/?ref_newsfeed_story_type=regular

Helsinki-Malmin lentoasema on lakkautusuhan alla! 1936 rakennettu lentoasema pitää säilyttää. Asuinrakentaminen uhkaa viedä vanhan lentokentän, vaikka Helsingissä on pilvin pimein tonttimaata tarjolla jopa 21 samankokoista tonttia joihin voidaan asuntoja rakentaa.

Lentäjän lupakirja: Elävä arkisto

Rissalan Juurusveden lento-onnettomuus 1978

http://viihdefoorumi.eu/viewtopic.php?f=26&t=139

15 ihmistä sai surmansa ilmavoimien DC-3-kuljetuskoneen syöksyttyä järveen Rissalan lähistöllä 3. lokakuuta 1978. Kyseessä oli sodan jälkeen kolmanneksi tuhoisin lento-onnettomuus Suomessa.

Tutkijalautakunnan raportissa Rissalan onnettomuuden perussyyksi todettiin koneen oikeanpuoleisen moottorin sylinterin murtuma.

DC-3-koneiden monista onnettomuuksista oli vaikea löytää kahta samanlaista, xc ja puolustusvoimat ilmoittikin jatkavansa niillä lentämistä ainakin 1980-luvun puoliväliin saakka.

http://www.pelastustieto.fi/site/images/stories/pdf/historia2/arkistojuttu_rissala_1978.pdf  Palokuntien osuus Rissalan lento-onnettomuuden pelastustöissä.


Onnettomuuskone oli samaa tyyppiä kuin videolla oleva DC-3

Ilmailu: potkurikoneiden aikaan

Vuonna 1956 valmistuneessa filmissä seurataan lennonjohdon ja muun lentohenkilöstön toimintaa Seutulan kentällä.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/ilmassa_turvallisesti_50262.html#media=50263

 

Vuonna 1963 valmistuneessa filmissä Finnair on siirtynyt suihkukonekauteen. Filmissä seurataan valmisteluja Seutulan kentällä ennen Finnairin SE-210 Caravellen lähtöä Hampuriin.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/ilmassa_turvallisesti_50262.html#media=99804

 

Raimo Päätalo: Mies joka rakensi lentokoneen 1983

Itseoppinut lentäjä Raimo Päätalo herätti vuonna 1983 laajaa huomiota lentelemällä omatekoisella koneellaan. Oikeus rankaisi häntä ilmaliikenteen häiritsemisestä.

 

 

Päätalo oli kotoisin Sanginjoelta Oulun kupeesta. Lehdistö ihmetteli, miten hän oli onnistunut rakentamaan toimivan ja turvallisen lentokoneen ammattikoulusta hankkimillaan maalarin- ja hitsarintaidoilla.

Päätalon harrastus oli alkanut lennokkien rakentelusta. Varsinaiset aerodynaamiset tietonsa hän oli hankkinut alan kirjallisuutta tutkimalla.

Kahden oikean lentokoneen rakentamista Päätalo nimitti aikamiehen leikiksi. Luvatonta leikkiä se tietysti olikin.

Oulunsalon lentokentän tutka oli pannut merkille “aavekoneen” lentelyn. Oulun raastuvanoikeus tuomitsi lahjakkaan askartelijan 650 markan sakkoon.

Syyttäjä vaati rikoksentekovälineen luovutettavaksi valtiolle, mutta Päätalo sai pitää koneensa. Siitä oli tullut lentonäytösten vetonaula.

Muuan keräilijä osti ensimmäisen koneen Keski-Suomen ilmailumuseoon. Oheista elokuvaa tehtäessä tämä toinen Tiira II oli poliisin toimesta tehty lentokyvyttömäksi.

Koneesta oli takavarikoitu koivupuinen potkuri, jonka tekemiseen yksin oli mennyt pari kuukautta. Kone oli tullut maksamaan noin 8 000 silloista markkaa. Puolet summasta oli kulunut Volkkarin moottorista muunneltuun voimanlähteeseen.

Teksti: Eeli Aalto & Jukka Lindfors

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/lentaja_non_grata_46943.html#media=46952

Raimo Päätalo: Tiira lentokone
Raimo Päätalo: Tiira lentokone
Raimo Päätalo: Tiira lentokone
Raimo Päätalo: Tiira lentokone

 

Raimo Päätalo: Tiira lentokone
Raimo Päätalo: Tiira lentokone
Raimo Päätalo: Tiira lentokone
Raimo Päätalo: Tiira lentokone