Avainsana-arkisto: Erämaa

Hossan Kansallispuisto/Hossan retkeilyalue-Matkakertomus

Matkakertomuksia Hossasta> Klikkaa tästä
Matkakertomus: Hossan Kansallispuisto/ Retkeilyalue 2016 kesä.
2.7.2016 Lauantai Hossa: Upea järvinäkymä avautuu vuokramökin ikkunasta Hossanjärvelle. Hossan Lumo mökkikylä on rauhallinen ja viihtyisä paikka viettää lomaa.

Sää on helteinen (+24) ja aurinko pilkistelee pilvenrakosista, kellon ollessa yli kolmen iltapäivällä saapuessamme Hossaan.
Retkikartta: Hossan Lumo leirintäalue

Ensimmäisenä on saatava ruokaa ja vasta sitten säntäämme polkuja tamppaamaan. Illan retki suuntautuu Luontokeskuksen maisemiin jonne on matkaa noin 5 km.

Maisema avautuu Hossanlahdelle
Maisema avautuu Hossanlahdelle

Hossanlahdenharju nousee järvenpinnasta korkealle kohoten, puristuen kahden järven väliin. Hienoa näkymää tarjoilee harjun mutkitteleva polku. Näitä polkuja on useita jotka kulkevat tämän harjun pituussuunnassa. Jotta pysyy kartalla, täytyy sitä lukea jatkuvasti, että ei harhaile väärille urille polkujen risteillessä eri suuntiin.
Retkikartta:Kylmäperän polkuristeys

Kylmäperän polkuristeyksessä tämä kartanlukuvirhe sitten tapahtuu ja menemme vika suuntaan. Hetken talsittuamme alan ihmetellä vasemmalla puolella avautuvaa pientä pitkulaista suota, jota ei ole merkitty kartan kohtaan jossa arvelemme olevamme.

Retkikartta:Pitkulainen suo

Kuljemme vielä hetken polkua.
Kaivan repusta suuremman karttalehden 1:25000 ja sitä silmäillessä huomaan meidän kulkeneen harhaan. Nyt on otollinen hetki hyttysten ja mäkäräisten iskeä kartanlukijaan koko joukkueen voimin, käsien tehdessä huitovia ja äkkinäisiä liikkeitä, yrittäen saada edes muutaman syöpäläisen nujerrettua.

Retkikartta:Kartanlukuhetki

Mäkärät ja muut lentävät ötökät täyttävät ilmatilan ja tunkevat iholle, on koottava kamppeet ja lyötävä reppu äkkiä selkään, välttyäkseen inisijöiden pistoilta ja puremilta. Suunta takaisin Kylmäperän polkuristeykseen ja siitä kohti Keihäslampea. Harjulla käy tuuli joka pitää hyttyset loitolla, vain muutaman paarman kierrellessä näin helteisellä kelillä, yrittäen iskeä vaeltajan paljaisiin kohtiin.
Retkikartta:Näköalapaikka

Keihäslammella on tulipaikka upealla paikalla järven ja lammen välisellä kapealla kannaksella. Tästä käännymme takaisin kohti Hossan leirintäaluetta, kokonaismatkan ollessa 14,2 km. Matkan kohokohtina voisi mainita kahden kurjen näkeminen Seipiniemessä.

hossan-kansallispuisto-retkeilyalue-2

hossan-kansallispuisto-retkeilyalue-3

hossan-kansallispuisto-retkeilyalue-4

hossan-kansallispuisto-retkeilyalue-5

hossan-kansallispuisto-retkeilyalue-6

Hossa 3.7.2016 Sunnuntai
Aamu alkaa auringon paisteella, helteisen ilmamassan tulvahdellessa vastaan kurkatessani ulos mökin ovesta.
Ei lämmin luita riko, kuuluu vanha sananparsi. Vaellukseen helteinen keli ei ole paras vaihtoehto. Päivän retki suuntautuu Hossan Lounatkoskelle, jossa on nähtävyytenä vanha mylly.

Laukkujärven autiotupa
Laukkujärven autiotupa

hossa-lihapyorre-lounatkoski-1

hossa-lihapyorre-lounatkoski-14

Myllyssä on aikoinaan myllynkivet pyörineet vastakkain, jauhaen jyviä, pullan ja rukiisen leivän raaka-aineeksi. Uittomiehet ovat tässäkin koskessa tehneet raskaita vuoroja, tukkien sekamelskassa keksiä heilutellen ja ehkäpä lauleskelleet tukkilaislauluja, työn hiljaisemmassa vaiheessa.
Lounatkosken päähaarassa vesi velloo kuohuten, villinä ja vapaana, vaahtopäiden pärskiessä uoman vedenalaisiin kivikoihin. Sivuhaarassa vesi virtaa verkkaiseen tahtiin vedenpinnan ollessa niin matalalla, että uoman toisella laidalla voi astella kivien selkämystä pitkin kuvaamaan tätä sivu-uomaa. Pahimpina kevättulva aikoina sivuhaaran sillan kansi on veden peitossa ja kumisaappaat on silloin parasta pitää jalassa.
Retkikartta:Lounatkosken mylly

hossa-lihapyorre-lounatkoski-2

hossa-lihapyorre-lounatkoski-3

hossa-lihapyorre-lounatkoski-4

hossa-lihapyorre-lounatkoski-5

hossa-lihapyorre-lounatkoski-6

hossa-lihapyorre-lounatkoski-7

hossa-lihapyorre-lounatkoski-8

hossa-lihapyorre-lounatkoski-9

hossa-lihapyorre-lounatkoski-10

hossa-lihapyorre-lounatkoski-11

hossa-lihapyorre-lounatkoski-12

hossa-lihapyorre-lounatkoski-13

Jätämme kosken pauhut taakse, matkamme jatkuessa autolla Lihapyörteen parkkipaikalle.
Retkikartta:Lihapyörre parkkipaikka

Lihapyörre sijaitsee Laukkujärven lähellä, Somerjoen kyljessä. Kohti Laukkusalmea. Leveää hiihtouraa pitkin on helppo kävellä. Toinen reitti kulkee Somerjokea seuraillen, Laukkujärven vieritse kulkien.

Retkikartta:Laukunsalmi silta

hossa-taukopaikka-kahvia

Laukkujärven autiotupaa kohti menevä polku
Laukkujärven autiotupaa kohti menevä polku
Laukkujärven autiotuvalle vievä risteys
Laukkujärven autiotuvalle vievä risteys
Laukunsalmi
Laukunsalmi
Laukunsalmi
Laukunsalmi

Laukkujärven autiotupa näkyy tuolla salmen takana. Kämpässä käymme vierailemassa, kunhan olemme taivaltaneet ensin kierroksemme, palaten takaisin Laukkujärven autiotuvan kautta.
Laukunharjun kautta matka Suottavirralle, Suottaperän kautta kohti Puukkojärven autiotupaa. Saa hetken polkua taas tallata ennenkuin Puukkojärven tupa on näkösällä.
Maisemat ja keli, kumpikin on kohdallaan, eikä hyttysiä ole juurikaan näkyvissä, mitä nyt jokunen paarma pöristelee satunnaisesti, yrittäen iskeä leukansa kulkijan paljaisiin paikkoihin.
Retkikartta:Laukunharju

Reilu puoli kilometriä Suottavirran jälkeen pidämme tauon, korkealla harjulla, josta avautuu hieno näkymä Syvä Suottajärvelle, harvahkon mäntymetsän keskeltä.

Retkikartta:Taukopaikka

Kulkusuunnastamme lähestyy mies, taluttaen maastopyörää, polun käydessä hankalaksi ajaa jyrkkyyden ja kivikkoisuuden johdosta. Siinä vaihdetaan kuulumiset puolin ja toisin, miehen jatkaessa matkaansa kohti Luontokeskusta. Harvassa ovat muut kulkijat olleet Hossan tulevassa Kansallispuistossa.
Seuraavaksi tulemme Suottajärven telttailualueelle, jossa riittää hyviä teltanpaikkoja vaikka kuinka paljon. Tästä jatkamme kohti Puukkojärveä.

Retkikartta:Suottajärvi tulentekopaikka

Puukkojärven autiotupa on pieni, mutta tarkoituksenmukainen väsyneelle retkeilijälle joka kaipaa yösijaa. Tässä ei kauaa viivytä, koska taivas näyttelee sateen merkkejä, tuulen alkaessa voimistua ja sadepisaroiden tunkiessa iholle. Nyt on aika laittaa takkia päälle, ilman viilennettyä hetkessä helteisestä kelistä sadekelin koleuteen.
Vaelluskenkä imee hetkessä kosteutta kanervien ja mustikanvarpujen reunustamalta polulta, kengän ollessa kohta litisevän märkä.

Retkikartta:Puukkojärven autiotupa

Puukkojärvi autiotupa
Puukkojärvi autiotupa
Puukkojärvi autiotupa
Puukkojärvi autiotupa

Sadekuuro menee ohi nopeasti ja kohta näkyy Laukkujärven autiotupa, jossa ei näy muita retkeilijöitä, jos ei oteta huomioon maastopyöräilijää, joka tulee vastaan autiotuvalle menevässä risteyksessä, suuntanaan Lihapyörteen parkkipaikka.
Nyt alkaa olemaan ilmapiirissä havaittavissa hiukan kiristymisen merkkejä, ykkösvaeltajan tuskaillessa märkien vettä tirskuvien vaelluskenkien kanssa. Kämpältä pikamarssia kohti autoa ja Hossan Lumo leirintäalueelle toipumaan päivän rasituksista.

Retkikartta:Laukkujärvi autiotupa

Laukkujärvi autiotupa
Laukkujärvi autiotupa
Laukkujärvi autiotupa
Laukkujärvi autiotupa
Laukkujärvi autiotupa
Laukkujärvi autiotupa
Laukkujärvi autiotupa
Laukkujärvi autiotupa
Laukkujärvi autiotupa
Laukkujärvi autiotupa
Laukkujärvi autiotupa
Laukkujärvi autiotupa

Hossa: 4.7.2016 Maanantai
Retkikartta:Pitkähoilua parkkipaikka

Opastetaulua Pitkä-Hoilua
Opastetaulu Pitkä-Hoilua

Heti lähdössä alkaa sataa tihuttaa, mutta se loppuu heti alkuunsa, eikä kastele päällysvaatteita. Sateenvarjon joudun kaivamaan siltikin, koska kamerat eivät sadetta kestä, pienen vesipisaran tehdessä kameran linssissä tuhrua.
Hoiluansärkällä on mukava tallustella ja katsella järvimaisemaa särkän molemmin puolin, särkän puristuessa kapeimmalta kohdalta noin 30 metrin levyiseksi. Tästä kapeikosta kanootti/ vene on helppo nykäistä Pitkä-Hoiluan tai Ala-Valkeaisen puolelle, riippuen kummalla järvellä itse on.

Retkikartta:Hoiluansärkkä

Hoiluansärkkä
Hoiluansärkkä

Upea paikka ihastella kelopuita, suuria petäjiä ja järvimaisemaa Hoiluansärkällä. Matka jatkuu Kokalmuksen tulipaikalle, joka sijaitsee Kokalmusjärven rannalla. Vielä ei ole tarvetta syödä eväitä, eikä levähtää, odotellaan vielä hetki ja nautiskellaaan maisemista. Hyvä uimapaikka, pitkä hiekkaranta, mutta ei nyt houkuttele, kelin ollessa vajaa 15 astetta plussalla.

Kokalmus puro
Kokalmus puro
Kokalmus puro
Kokalmus puro
Kokalmus tulentekopaikka/niemi
Kokalmus tulentekopaikka/niemi
Kokalmus tulentekopaikka/niemi
Kokalmus tulentekopaikka/niemi
Kokalmus tulentekopaikka/niemi
Kokalmus tulentekopaikka/niemi
Kokalmus tulentekopaikka/niemi
Kokalmus tulentekopaikka/niemi

Retkikartta:Kokalmus tulentekopaikka

472 metriä ja näköpiiriin tulee Kokalmuksen porotalli, jossa ei näy ainuttakaan poroa.
Porotalli on porojen parkkipaikka, jos sääsket, paarmat ja helle piinaa. Pimeys ja viileä ilmapiiri ei syöpäläisiä miellytä. Porotalli on matala, hirsistä salvettu rakennus, jossa on poron mentävä aukko rakennuksen päädyssä.

Kokalmus porotalli
Kokalmus porotalli
Kokalmus porotalli
Kokalmus porotalli
Kokalmus porotalli
Kokalmus porotalli
Kokalmus porotalli
Kokalmus porotalli
Kokalmus porotalli
Kokalmus porotalli

Retkikartta:Kokalmus porotalli

Kohta Porotallin jälkeen alkaa kovempi sade ja ukkonen jyrähtelee jossain kaukana taustalla.
Sade loppuu melko pian ja sateenvarjon saa taas laittaa hetkeksi pois. Ennen Kokalmuksen laavua on vielä toinenkin porotalli, josta muutama poro säntää karkuun sorkat napsuen, säikähdyttäen ykkösvaeltajan perusteellisesti.

hossan-kansallispuisto-pitkahoilua-13

hossan-kansallispuisto-pitkahoilua-14

hossan-kansallispuisto-pitkahoilua-15

hossan-kansallispuisto-pitkahoilua-16

hossan-kansallispuisto-pitkahoilua-17

hossan-kansallispuisto-pitkahoilua-18

hossan-kansallispuisto-pitkahoilua-19

hossan-kansallispuisto-pitkahoilua-20

Retkikartta porotalli 2

Kokalmuksen laavulla on tauko paikallaan ukkosen jyrinän saattelemana. Ukonilma on melkein päällä, jyrinän ollessa kova. Sattuipa kovempi sade juuri tauon aikaan sopivasti.
Ilma taas viilentyy sateen aikana ja meinaa vilu tulla puseroon laavulla
istuessa ja eväitä syödessä. Jylinät häipyy johonkin kaukaisuuteen ja sadekin loppuu. Joutsenpariskunta poikineen lipuu Kokalmusjärvellä. Kaivan SonyAX100E 4K videokameran kameralaukusta ja ikuistan joutsenperheen matkaa kohti ulappaa.
Laavulle on taas löytynyt hieno paikka hiekkarannan avautuessa oikealla laidalla.

Retkikartta:Kokalmus laavu

Kokalmus laavu
Kokalmus laavu

Vaeltajien tankkaus on suoritettu onnistuneesti, jos ei puututa siihen pieneen teepussi seikkaan. Oli ykkösvaeltaja unohtanut teepussin matkasta, joka ei tietenkään koskenut häntä itseään, koska on kahvinjuoja. Noh, mitäpä näistä, teetä saan maistella sitten mökissä.
Reppu on taas laitettava pykälään ja suunnattava vaelluskengät kohti Lipposensalmen laavua. Ennen laavua on vielä Lipposenlampi tulentekopaikka, niemenkärjessä matkan varrella. Maisemia ja luontoa on mukava katsella ja kuunnella, olla rauhassa paikallaan, tarkkailla ympäristöä, pitää aistit valppaina.

Retkikartta:Lipposenlampi tulentekopaikka

hossan-kansallispuisto-pitkahoilua-31

Lipposensalmi laavu
Lipposensalmi laavu
Lipposensalmi laavu
Lipposensalmi laavu
Lipposensalmi laavu:Näkymä Lipposensalmelle
Lipposensalmi laavu:Näkymä Lipposensalmelle

Poro toljottaa Lipposensalmen polkusillalla, sännäten pakoon meidät nähdessään, vasan jäädessä toiselle puolelle. Ykkösvaeltaja on huolissaan vasan eksymisestä tänne korpeen, mutta eihän metsän eläin kotonaan eksy, mylkytän vastaan.
Hieno silta! kirkas vesi virtaa verkkaiseen tahtiin kapeassa ja matalassa salmessa.

Retkikartta:Lipposensalmen laavu

Lipposensalmen laavun vasemman puoleisen seinän vieressä puupinon päällä on linnulla pesä. Eipä tätä muuten olisi tullut huomioineeksi ellei joku olisi raapustanut päreeseen asiasta tiedotetta ja ripustanut sen päreen laavun seinään kiinni.
Pitkä-Hoilua tulentekopaikka on retkemme seuraava kohde. Nyt kohtaamme muitakin vastaantulijoita kuin nelijalkaisia otuksia. Muutama vaeltaja tulee polulla vastaan hiukan ennen tulipaikkaa. Harvassa on kulkijat Hossan Kansallispuistossa kesällä!

Retkikartta:Pitkä-Hoilua tulentekopaikka

Tulipaikka Pitkä-Hoilua
Tulipaikka Pitkä-Hoilua
Opastetaulu Pitkä-Hoilua
Opastetaulu Pitkä-Hoilua
Tulipaikka Pitkä-Hoilua
Tulipaikka Pitkä-Hoilua
Tuulenkaatoja Pitkä-Hoilua
Tuulenkaatoja Pitkä-Hoilua

Hieno retkeilypäivä vaihtelevine maisemineen. Pieni sade silloin tällöin ei ollut haitaksi, raikasti vain ilmaa!
Reitti on melko helppokulkuista polkua joka on merkitty selkeästi puihin tehdyillä maalimerkeillä.
Reissulle tuli mittaa 14,5 km ja siihen kului aikaa 4,5 tuntia.

Hossan Kansallispuisto 4K vaellusvideot

Retkeily ja vaellus! Videot, kuvat ja matkakertomukset.

Hossan Kansallispuisto/retkeilyalue sivusto


Hossan Kansallispuisto- Hossa National Park -Hiking video Vaellusvideo


Hossa 3.7.2016. Lihapyörre-Laukkujärven autiotupa-Puukkojärven autiotupa.


Wild nature 4.7.2016. Hoiluansärkkä-Kokalmus laavu-Lipposenniemi. Villi luonto ja erämaa! Vaellusvideo kiertelee kangasmaastoissa, järvien ja purojen keskellä. Porot ja muut metsän eläimet tulevat tutuiksi vaeltajille.
Hiking in Finland, hiking in the video. The wild wilderness, wildlife. Pure nature, clear water in the lake.Retkeily suomessa, vaellusvideo. Villi erämaa, villieläimet. Puhdas luonto, kirkas vesi järvessä.Wandern in Finnland, im Video Wandern. Die wilde Wildnis, Tierwelt . Natur pur, klares Wasser in den See.Поход в Финляндии, туризм в видео. Глуши, животный мир. Чистая природа, чистая вода в озере.Vandring i Finland, vandreture i videoen. Den vilde vildmark, dyreliv. Ren natur, klart vand i søen.Vandring i Finland, vandring i videon. Den vilda vildmark, djurliv. Ren natur, klart vatten i sjön.Turystyka w Finlandii, turystyka w filmie. Dzikie pustkowie, przyrody. Czysta przyroda, czysta woda w jeziorze.Vandring i Finland, fotturer i videoen. Den ville villmark, dyreliv. Ren natur, rent vann i sjøen.ビデオでのハイキング、フィンランドでのハイキング。野生の荒野、野生動物。純粋な自然、湖の澄んだ水。Escursione in Finlandia, escursioni nel video. La selva selvaggio, fauna selvatica. Natura pura, acqua chiara nel lago.Senderismo en Finlandia, excursiones en el vídeo. El desierto salvaje, fauna. Naturaleza en estado puro, el agua clara en el lago.Matkad Soome, matkamine video. Loodusliku kõrbes, elusloodusele. Puhas loodus, selge veega järves.


Hossan Lumo. 3.7.2016. Wandern und Campingplätze in Finnland. Der Nationalpark , Naturtourismus und die Fischerei.Походные и кемпинги в Финляндии. Национальный парк, природный туризм и рыболовство.Matka- ja telkimisplatsid Soomes. Rahvuspark, loodusturismi ja kalapüük.Vandring og campingpladser i Finland. Nationalparken, naturturisme og fiskeri.Vandring och campingplatser i Finland. Nationalparken, naturturism och fiske.Randonnées et terrains de camping en Finlande. Le parc national, le tourisme de la nature et de la pêche.Szlaki turystyczne i kempingi w Finlandii. Park narodowy, natura turystyki i rybołówstwa.Sites de caminhadas e camping na Finlândia. O parque nacional, turismo de natureza e pesca.フィンランドでのハイキングやキャンプサイト。国立公園、自然観光や釣り。Sitios de senderismo y acampada en Finlandia. El parque nacional, el turismo de naturaleza y la pesca.Gönguferðir og tjaldsvæði í Finnlandi. Þjóðgarðurinn, eðli ferðaþjónustu og fiskveiða.


Hossan lumo mökkiesittely- Hossan leirintäalue-Hossan kansallispuisto-Hossan retkeilyalue. Hossan leirintäalue 2.7.2016.
Viihtyisät ja edulliset mökit. Hossa National Park. Suomen kansallispuistot johon Hossa myös kuuluu virallisesti ensi vuodesta lähtien.Finland unspoilt nature and rich in fish lakes.Finnland óspillta náttúru og ríkur í vötnum fiski.Finlandia nieskażonej przyrody i bogaty w jeziorach ryb.フィンランド手付かずの自然や魚湖が豊富。Финляндия нетронутая природа и богатая рыбой озер.Finlandia naturaleza virgen y rica en lagos de peces.Finlande nature préservée et riche en lacs de poissons.Finnland unberührter Natur und reich an Fischen Seen.


Baby Reindeer-Hossan Kansallispuisto-Hossa National park-Babyren.
Nature of Finland, reindeer and other animals. National park.Loodus Soome, põhjapõdrad ja muud loomad. The National Park. Baby põhjapõder.Natur Finnlands, Rentiere und andere Tiere. Der Nationalpark . Baby-Ren.Природа Финляндии, оленей и других животных. Национальный парк. Ребенок Северный олень.Nature of Finland, rein og andre dyr. The National Park. Baby Reindeer.Natura della Finlandia, renne e altri animali. Il Parco Nazionale. Bambino Renna.フィンランド、トナカイや他の動物の自然。国立公園。ベビートナカイ。Eðli Finnlandi, hreindýr og önnur dýr. The National Park. Baby Hreindýr.Charakter Finlandii, reniferów i innych zwierząt. Park Narodowy. Dziecko reniferów.


Hossan kansallispuisto- Lounatkoski-Hossan retkeilyalue- Hossa National park.
ネイチャードキュメンタリー Naturdokumentation-natureza Documentário-Retkivideo-Retkeily.
Suomen kansallispuistot.erämaa, korpi, suo, villi erämaa. Luonnon rauha, vaellus vanhassa metsässä hiihtämällä.Hiihto, kävely, vaeltaa. Tee oma luontodokumentti kuvaamalla metsän villieläimiä. Villieläin. Hiihtovaellusvideo.
Finland’s national parks, wilderness, wilderness, swamp, wild wilderness. The peace of nature, hiking in the old woods , walk, walk. Make your own wildlife documentary photographing wild animals. Wild animal. Skiing Video 4K quality Hero4 GoPro camera. Finnlands Nationalparks , Wildnis, Wildnis, Sumpf, wilde Wildnis. Die Ruhe der Natur, in den alten Wäldern wandern , laufen, laufen. Machen Sie Ihre eigene Tierwelt Dokumentarfilm Fotografieren von Wildtieren. Wildes Tier. Skifahren Video 4K Qualität Hero4 GoPro Kamera. Национальные парки, дикая природа, пустыня, болото, глуши Финляндии. Мир природы, походы в старых лесах , ходить, ходить. Сделать свой собственный документальный фильм дикой природы фотографирования диких животных. Дикое животное. Катание на лыжах Видео 4K качество Hero4 GoPro камеры. Finse nationale parken, wildernis, wildernis, moeras, wild wildernis. De rust van de natuur, wandelen in de oude bossen hiihtämällä.Hiihto, lopen, lopen. Maak je eigen wildlife documentaire fotograferen van wilde dieren. Wild dier. Skiën Video 4K kwaliteit Hero4 GoPro camera. Nacional de parques, desierto, desierto, pantano, desierto salvaje de Finlandia. La paz de la naturaleza, el senderismo en los antiguos bosques , caminar, caminar. Haga su propio documental de naturaleza fotografiar animales salvajes. Animal salvaje. Esquí calidad de vídeo 4K cámara GoPro Hero4.
Finnlands National Parks, eyðimörk, öræfi, mýri, villt eyðimörk. Friður náttúrunnar, gönguferðir í gamla skóginum hiihtämällä.Hiihto, ganga, ganga. Búðu til þína eigin dýralíf heimildarmynd þitt mynda villt dýr. Wild dýr. Skíði Video 4K gæði Hero4 GoPro myndavél. Parchi nazionali, deserto, deserto, palude, selvatici della Finlandia. La pace della natura, escursioni nei boschi secolari , camminare, camminare. Fai la tua documentario della fauna selvatica fotografare animali selvatici. Animale selvatico..
フィンランドの国立公園、荒野、荒野、湿地、野生の荒野。古い森でのハイキング自然の平和は、歩く、歩きます。野生動物を撮影し、あなた自身の野生動物のドキュメンタリーを作ります。野生動物。スキービデオ4K画質Hero4のGoProカメラ。Finlands nationale parker vildmark, vildmark, sump, vild vildmark. Freden i naturen, vandreture i de gamle skove , gå, gå. Lav din egen dyreliv dokumentar fotografere vilde dyr. Wild dyr. Skiløb Video 4K kvalitet Hero4 GoPro kamera. Parków narodowych, pustyni, pustyni, bagna, dzikie bezdroża Finlandii. Spokój natury, wędrówki w starych lasach hiihtämällä.Hiihto, chodzić, chodzić. Zrób swój własny dokument fotografowania dzikich zwierząt dzikich zwierząt. Dzikie zwierzę. Narciarstwo wideo 4K jakości aparat . Soome rahvusparkides, kõrbes kõrbes, soo, loodusliku kõrbes. Rahu loodus, matkamine vanas metsas hiihtämällä.Hiihto, kõndida, kõndida. Tee oma metsloomade dokumentaalfilm fotografeerimine metsloomade. Metslooma. Suusatamine Video 4K kvaliteediga Hero4 GoPro kaamera. Finlands nationalparker , vildmark, vildmark, träsk, vildmark. Freden i naturen, vandring i den gamla skogen , gå, gå. Gör din egen djurliv dokumentär fotografera vilda djur. Vilt djur. Skidåkning Video 4K kvalitet Hero4 GoPro kamera. Finlands nasjonalparker, villmark, villmark, myr, vill villmark. Freden i naturen, fotturer i den gamle skogen hiihtämällä.Hiihto, gå, gå. Lag din egen naturdokumentar fotografere ville dyr. Vilt dyr. Ski Video 4K kvalitet Hero4 GoPro-kamera. Національні парки, дика природа, пустеля, болото, глушині Фінляндії. Світ природи, походи в старих лісах hiihtämällä.Hiihto, ходити, ходити. Зробити свій власний документальний фільм дикої природи фотографування диких
Saaristomeren Kansallispuisto. Wild nature and animals-Tammisaaren Saariston Kansallispuisto-Wilde Natur und Tiere- Syötteen kansallispuisto- Дикая природа и животные-Hiidenportin Kansallispuisto- Thiên nhiên hoang dã và động vật-Helvetinjärven Kansallispuisto-Nuuksion Kansallispuisto- Wild looduse ja loomade-Urho Kekkosen Kansallispuisto- Divokej prírody a zvierat-Itäisen Suomenlahden Kansallispuisto- Divja narava in živali-Kolin Kansallispuisto- Dabeecadda Wild iyo xayawaanka-isojärven Kansallispuisto-Pallas – Yllästunturin kansallispuisto- Natureza selvagem e animais-Helvetinjärvi-Hiidenportti- Dzika przyroda i zwierzęta-Isojärvi-Kauhaneva- Nature et les animaux sauvages -Pohjankangas-Kolin kansallispuisto Natura și animalele sălbatice-Lemmenjoen kansallispuisto-Repoveden kansallispuisto-Vild natur och djurWilde Natur und Tiere Seitseminen kansallispuisto-Seitsemisen kansallispuisto. Suomen kansallispuistot.Вилд природу и животиње Riisitunturin kansallispuisto Savvaļas daba un dzīvnieki Tiilikkajärven kansallispuisto Wild náttúru og dýr


Suomussalmi Hossa -Hossan Kansallispuisto -Hossa National park
Car Camera Video-Autoilu-Opel astra GTC turbo 2.0. Hossan lumo leirintäalue.
Music: “Saturdays Basement”
by cdk
2014 – Licensed under
Creative Commons
Attribution (3.0) http://ccmixter.org/files/cdk/45072
Attribution 3.0 Unported (CC BY 3.0) https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Tunturilappi: Hotelli Pallas

Muonion  kesävaellusreitit

http://www.tunturi-lappi.fi/UserFiles/File/TL_patikointi_pieni.pdf

Martti Silvennoisen viisiosaisessa reportaasissa vaelletaan Pallakselta Ounasjoelle ja palataan takaisin koskia laskien. Matkan varrella 75-vuotias tarinaniskijä Simoni Laakso muistelee nuoruutensa hurjaa rodeota 30-kiloisen lohen selässä.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/koskenlaskijain_kuningas_ratsasti_isolla_kalalla_91409.html#media=91398

Pallastunturin hotelli

Pallaksen vanha hotelli

26. lokakuuta 1944 Saksalaiset sotilaat räjäyttivät Pallaksen hotellin joka rakennettiin vuonna 1938 pallastunturin rinteeseen. Uusi hotelli rakennettiin  1948  noin puolen kilometrin verran  alkuperäistä hotellia alemmaksi rinnettä suojaisempaan paikkaan.

Pallashotellin rakentaminen

 

    Kuvassa rakennetaan  alkuperäistä Pallashotellia. Hotellin sähkö tuotettiin vatikurussa olevalla generaattorilla. Maitoa  matkailijat saivat hotellin omista lemistä joita oli muutama kappale.

Hotelli  Pallas 2

Matkailijat kuljetettiin tunturihotellille porokyydillä Jerisjärven kutunivasta  Sammaltunturin kautta. Talvitie rakennettiin 1950 luvun puolella.

Melkoista kynnöspeltoa olivat Lapin tiet keväällä 1955, kun kelirikko iski pahimmalla mahdollisella tavalla.

Toimittajaryhmä testasi Suomen tiestön kunnon tekemällä autoretken Helsingistä Kilpisjärvelle.

Kelirikkoisilla teillä 1950-luvun Ifa-merkkinen henkilöauto oli lujilla. Tiepohjat olivat kevätauringon sulattamia. Mudan sekainen sohjo vaikeutti menoa lähes koko matkan.

Sodan jälkeen Lapin tiestö oli muutenkin heikossa kunnossa. Tietöitä tehtiin kuitenkin urakalla ja selostaja lupaili, että vuoden päästä Lapin tiestö kuuluu jo maan parhaimpiin.

Teksti: Reijo Perälä

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/kun_kelirikko_yllatti_lapin_27593.html#media=27594

Missään muualla ihminen ei tunne sellaista vapautta ja äärettömyyden riemua kuin Lapin hangilla. Lapissa on ajatonta kauneutta ja jylhää rauhaa, runoilee Carl-Erik Creutz vuonna 1951 valmistuneessa matkailufilmissä.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/hiihtolomalle_lapin_hohtaville_hangille_94495.html#media=94492

Mukavasti lämmittävä kevätaurinko ja hohtavat hanget ovat olleet Lapin matkailun houkuttimia 1900-luvun alkuvuosikymmenistä asti.

”Älkää unhoittako Lapin tuntureita hiihtolomaanne suunniteltaessa!” julistaa vuonna 1939 kuvattu matkailufilmi.

Filmiyhtiö Aho & Soldanin tallentama filmi on ainutlaatuinen ajankuva, koska se on kuvattu vuosi ennen talvisodan syttymistä. Lapin kevätaurinko paistaa vielä kirkkaasti eikä lähestyvästä sodasta ole edes aavistusta.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/tervetuloa_lappiin_45489.html#media=45490

Sodan tuhot olivat Lapissa vielä nähtävissä, kun filmiryhmä teki vuonna 1947 pitkän retken koiravaljakoilla Lapin tuntureissa. Filmille tallentui ainutlaatuista aineistoa niin hohtavilta hangilta kuin kevään kelirikostakin.

Kuvausryhmä matkasi valjakoillaan jopa 60 kilometrin päivämatkoja. Eväänä valjakkokoirilla oli hevosenlihaa, jota päiväannoksena kului koiraa kohti kilon kimpale.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/koiravaljakolla_lapin_tuntureissa_82492.html#media=82491

Autoilu 1930-luvun Lapissa ei ollut aivan samanlaista kuin nykyisin. Parempi oli patikoida.

Vaikka taipaleet autolla taittuivatkin joutuisasti, tyssäsi matka silloin, kun vastaan tuli suo.

Tunturimaisemassa kelpasi telttailla tuolloinkin, mutta moniko nykymatkailija peseytyisi voimakkaasti virtaavassa koskessa vesiputouksen partaalla?

Teksti: Petra Himberg

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/autolla_lappiin_1937_41121.html#media=41122

Surnu-Pekka asuttaa yksin pientä hirsikämppäänsä Vätsärin erämaassa Ylä-Lapissa. Eloa Suomen syrjäisimmässä kolkassa ei juuri modernin maailman meno hetkauta.

Norjan ja Venäjän rajojen tuntumassa, ylhäällä Suomi-neidon päässä sijaitseva Vätsärin erämaa-alue on pysynyt poissa turismin jaloista. Vaikeakulkuinen, syrjäinen alue ei päästä lähelleen helposti.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/surnu-pekka_elaa_erakkona_lapin_eramaassa_51927.html#media=51930

Kesän väriloisto ja talven hohtavat hanget ovat aina kiehtoneet Lapin kävijöitä. Jo 50-luvulla matkailu oli alueen asukkaille myös merkittävä elinkeino tai ainakin leivän lisä.

Vuonna 1956 valmistuneessa matkailufilmissä mainostetaan, että paras tapa päästä Lappiin on matkustaa junalla Rovaniemelle, jonne pari vuotta aiemmin oli valmistunut uusi rautatieasemakin.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/matkalla_tunturien_maassa_34709.html#media=34711

Monenlaisia hiihtoasusteita, housuja ja hamosia nähdään 1930-luvun talviurheilua esittelevässä, upeassa filmikoosteessa. Tyyli on vapaa – tärkeintä ovat hohtavat hanget ja talven riemut.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/hiihdon_hurmaa_1930-luvulta_82555.html#media=82561

Sodankylän ‘SOMPIO’ ~ lyhytelokuva v:lta 1962